Karakter

De Eurasier is een huis en gezinshond, een echte gezelschapshond, gezins & huishond. Zelfbewust, rustig, evenwichtig...maar ook waak en opmerkzaam.

(dit zonder luidruchtig te zijn)

Ze hebben een hoge prikkeldrempel.


Jacht?

Volgens de standaard zouden ze ook geen jachtinstinkt moeten bezitten. De praktijk is echter weerbarstiger. Iemand die een Eurasier aanschaft omdat deze geen jachtinstinkt zou hebben, komt soms bedrogen uit, alhoewel de opvoeding en omstandigheden waaronder de pup opgroeit wel van grote invloed zijn. 

Eurasiers zijn honden die als familielid tenmidden van het gezin horen te leven, zeker niet in een kennel of buiten. Daar kwijnen ze weg. Ze hebben een sterke behoefte en binding met hun eigen familie. De opvoeding moet liefdevol, vriendelijk & consequent zijn. De Eurasier is tegenover vreemden neutraal, gereserveerd en soms sterk terughoudend.

Terughoudendheid?

Deze terughoudendheid naar vreemde (mensen met name) vereist zeker aandacht in de opvoeding. Het is belangrijk om een Eurasier pup al jong met veel verschillende mensen in contact te brengen en het niet klakkeloos te accepteren als de pup of jonge hond aangeeft van vreemden niet gediend te zijn. Zeker het aanraken door vreemden is een aandachtspunt waar al vroeg aandacht aan moet worden besteed en ook de eerste jaren flink mee moet worden geoefend. Dit alles zonder heel veel druk... 

Anderzijds is terughoudendheid ook een heel prettige eigenschap. Bang zijn dat je hond tegen vreemden met mooie kleren opspringt of kinderen enthousiast onder de voet loopt.. Met een vreemde meegaat .. Dat heb je bij een Eurasier weer niet zo snel!

Anderzijds zijn Eurasiers ook vaak erg nieuwsgierig en leergierig. Ze gaan graag met de familie overal mee naar toe, sporten, op bezoek, shoppen, camperen....

 

Eigenzinnig?

Ze kunnen ook wat eigenzinnig zijn, eigen ideeen over dingen hebben en zijn dus zeker niet slaafs. Wie van een Eurasier verwacht dat deze direct aankomt hollen als je als baas de naam roept, zal bedrogen uitkomen. Een goed opgevoedde Eurasier komt...maar vaak wel met een lichte.."vertraging". 

Wie een hond wil voor sportieve doeleinden moet hier wel rekening mee houden. Het plezier dat hond en baas samen hebben bij de uitvoering van de sport moet voorop staan, niet het winnen van prijzen.

 

Andere huisdieren?

Met andere huisdieren, bijv katten kan de Eurasier goed omgaan, mits ze hieraan jong gewend zijn. 

Wanneer je katten hebt en een Eurasier aan de familie toevoegd, is het belangrijk om de pup op een rustige manier te introduceren aan de katten in het huishouden, bijvoorbeeld door de pup vast te houden of aangelijnd voor het eerst te laten kennismaken. De kat dan vluchten, de pup er niet achterna. Hiermee leer je de pup ook meteen al dat het achterna zitten van andere dieren iets is dat niet gewenst is.

Yuli en Olle
Yuli en Olle