Yuli heeft ons de eerste 1, 5 jaar veel kopzorgen bezorgt als het ging om eten. Vandaar deze pagina. 

Slecht eten komt bij de Eurasier veelvuldig voor. Sommige zeggen dat dit rasspecifiek is, anderen zeggen dat het een opvoedings dingetje is. Feit is dat ook mensen die al jaren honden hebben, het eetgedrag van de Eurasier als bijzonder ervaren. Toen wij Yuli kregen, wisten wij daar niks van. 

 

We kregen van de fokker een zak brokjes mee. Ze zei dat ze de pups aan verschillende merken gewend had. 

Thuisgekomen wilde Yuli de eerste twee dagen niet eten. Ze dronk wel, gelukkig. Dus na twee dagen naar de dierenarts (hetgeen je zowieso doet met een jonge pup om te weten of de pup gezond is) 

De dierenarts zei: probeer maar een ander merk voer uit, realiseer je dat ze ineens in een heel andere omgeving is en geen broers en zussen heeft die gezellig mee eten. 

Zo gezegd zo gedaan. Dierenwinkel, ander voer... 

Dat at ze 2 dagen... daarna weer niks (2 dagen) 

Terug naar de dierenarts...

Niks aan de hand, gezonde pup hoor.... als ze honger heeft gaat ze vanzelf wel eten

Blikvoer gekocht: ja.. dat at ze, Yippie!! Maar helaas 3 dagen.. En toen weer niks eten. 

Dit is maanden zo doorgegaan. Natuurlijk kwamen er ook nog kinderziekten (kennelhoest, e.d) tussendoor en werd ze met een maand of 8 loops, hetgeen ook bekend staat als een argument voor een Eurasier om even geen eten te blieven.. 

 

Nouja, om een lang verhaal kort te maken. 

We hebben bijn 20 merken brokjes geprobeerd dat jaar. We kwamen erachter dat ze een voorkeur heeft voor brokjes die geperst zijn en waar een korte versheidsdatum op zit (maximaal een half jaar, dit heeft w.s. te maken met de conserveringsmiddelen die gebruikt worden) 

Dit soort brokjes zijn te vinden bij de merken Cavon, Farmfood en Prins o.a.. 

 

Een andere manier om de voedselinname te verbeteren was het toevoegen van olie. Zalmolie, distelolie, lijnzaadolie, olijfolie, ... 

 

Gekookt eten was ook een goed alternatief. In duitsland werd dit door een aantal fokkers binnen de clubs nog steeds aan hun pupkopers aangeraden. Hiervoor wordt dan ong. 1/3 vlees gekookt (gehakt, kip, rund, vis oid) met 1/3 rijst en 1/3 groenten, bijv. wortelen, spinazie, zuurkool, boontjes, erwten andijvie ect)  Samen met een aanvullend kalkpreparaat natuurlijk.  

Grappig, want mijn oma had me toen Yuli nog heel jong was al een keer gezegd: snap niet dat je die hond brokjes geeft, bij mij kreeg Kees altijd gewoon wat de pot schaftte en de rest scharrelde hij zelf wel bij elkaar...!! 

 

Blikvoer at Yuli wel , maar 1 dag,  de 2e dag haalt ze meestal haar neus ervoor op, het stinkt blijkbaar, !

 

Ten einde raad kwam ik naar veel zoeken terecht bij BARF Als je dit op internet googled kom je veel informatie tegen. In ieder geval zijn sites en forums zoals "Barf natuurlijk" en "de voerwijzer" goed om eens te bekijken. Ik heb er veel van geleerd over voeding.

 

Omdat ze zo slecht at ben ik meteen naar de winkel gegaan om wat kip te kopen.  De katten hielpen me om haar over te halen om er wat van te eten. Voedernijd kan soms handig zijn...

Sinds dat ik Yuli rauw ben gaan voeren, is ze een goede eter geworden. 

Na 1,5 jaar volledig rauw te hebben gevoerd (zie sites boven genoemd) gingen we verhuizen waardoor dit even niet mogelijk was. Sinds die tijd krijgt Yuli ook weer brokjes. 

Haar favorite merk is Farmfood. Is dat niet te krijgen, koop ik een zakje Cavon. 

 

S'avonds krijgt Yuli afwisselend KVV, dit is rauw vlees&botten en groenten, gemalen in een soort worst. S'ochtends krijgt ze ong. 75-100 gram Farmfood brokjes. 

Andere merken blijft problematisch. Na een week weigert ze de brokken! 

 

Inmiddels is Yuli 11 jaar en ze krijgt dus ongeveer van haar 3e levensjaar de combinatie van brokjes en Vers rauw voer. Soms met een rol, en 1 a 2 keer per week krijgt ze hierbij nog een bot om haar tanden schoon te houden . 

Tandenpoetsen heb ik nooit bij haar gedaan, maar haar gebit ziet er voor haar leeftijd nog supergoed uit, zei de dierenarts. 

 

Rifka en voeding

Rifka is het tegenovergestelde van Yuli als het om eten gaat. Ze heeft altijd honger, en laat niks staan. Ze eet echt alles!! Ook Rifka krijgt net als  Yuli een combinatie van brokjes en vers.rauw en soms gekookt voer en botten.