Gezondheid

Bij de Eurasier zijn een aantal erfelijke afwijkingen bekend: Heupdysplasie, Patella Luxatie, erfelijke oogafwijkingen (bij de Eurasier extra wimpers en naar binnen of naar buiten krullende oogleden) en schildklier afwijkingen.

 

Om gezonde honden te kunnen blijven fokken zijn niet alleen gezonde fokhonden nodig (dat spreekt vanzelf) maar is het ongelooflijk belangrijk dat er ook gegevens over de nestgenoten beschikbaar zijn.

 

Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk Eurasier op in ieder geval de bekende erfelijke afwijkingen worden onderzocht, is een systeem ingesteld waarbij je als pupkoper een extra bedrag betaald aan de fokker of de club waarbij de fokker is aangesloten. Wanneer je pup dan ongeveer 1 jaar en 6 maanden oud is, is hij /zij oud genoeg om te laten onderzoeken op HD, Patella luxatie en oogafwijkingen en de schildklier. Als je de medische onderzoeken hebt gedaan en je stuurt de uitslagen terug, krijg je dit bedrag ook weer retour. Zo worden niet alleen gegevens over "fokdieren" verkregen, maar ook van de nestgenoten van de fokdieren.

 

Als (toekomstige) Eurasier eigenaar is het dan ook belangrijk te beseffen dat het zelf doorgeven van informatie over de gezondheid van de hond belangrijk is voor het gezondblijven van het ras. Ookal wilt u zelf niet fokken. Het doorgeven van informatie geldt niet alleen voor de bekende erfelijke afwijkingen waarop de populatie wordt gescreend, maar ook zaken als (voedsel) of andere allergieen, groeipijnen, tumoren, operaties, maagtorsies, huidproblemen hartproblemen , epilepsie ect.

 

De aan de rasvereniging doorgegeven informatie wordt verwerkt in de IFEZ database.

 

 

Zijn de gezondheidsonderzoeken met goede resultaten afgerond en heeft een jonge reu of teef verder ook geen klachten over de gezondheid dan is het eerste honk genomen om verder na te denken over de mogelijkheden voor het inzetten van een Eurasier voor de fok.